Kovrig Miklós

  

1951. február 2-án születtem a Kolozsvárhoz közeli Páncélcsehen. 1971-ben érettségiztem Kolozsváron, majd a brassói Erdészeti Egyetemen szereztem diplomát. Az egyetem évei alatt reklámgrafikát is tanultam, majd később, Marosvásárhelyen elvégeztem a Művészeti Népiskola festészeti szakát. 1975-től mérnök-tanárként dolgoztam a görgényszentimrei Erdészeti Szakközépiskolában, majd a marosvásárhelyi Erdészeti és Faipari Szakközépiskolában.

1990-ben települtem Magyarországra családommal, ahol azóta is élek. A természet és képzőművészet iránti vonzalmam már gyerekkoromban is nagyon erős volt. Azóta érdeklődök a természet iránt, amely újra és újra magával ragad szépségével és változatosságával. Festményeim témái a természet, mint egység, a vadon élő állatok és vadászélmények. Sok időt töltök a vadon élő állatok megfigyelésével természetes környezetükben.
1993-ban mérnöki hivatásomat feladva csak a festészetnek és festészetből élek. Ez idő óta több egyéni és közös kiállításom volt. 1998-ban a Vadászati Kulturális Egyesület a Hubertus Kereszt ezüst fokozatával tüntetett ki. 1999-ben megkaptam a Nimród vadászújság és a Nimród Alapítvány Nimród díját.
Képeim egy része külföldi műgyűjtők tulajdonába került, többek között Ausztriába, Németországba, Olaszországba, Kanadába, Amerikába. 

A Debreceni Havrics Galéria évek óta forgalmazza a művész alkotásait.Kovrig Miklós Nyáti reggel 30x40