Bán Klára

 

1951-ben születtem Piliscsabán, 23 éve élek Budakalászon. Gyerekkorom óta vonz az agyag, a kerámia. Középiskolában latinos osztályt választottam, régész szerettem volna lenni. Pályám mégis inkább műszaki irányba indult, és csak 35 évesen kerültem hivatásszerűen kapcsolatba a kerámiával. Elvégeztem a keramikus képzőt, évekig Bod Éva Munkácsy-díjas keramikus művész munkatársa voltam.
2005 óta saját műtermemben dolgozom. Zsűrizett munkáim Budapesten és vidéki városok galériáiban megtalálhatók. Az elmúlt években Vácon, Szombathelyen és Veszprémben voltak kiállításaim, külön öröm számomra, hogy 2009 őszén Budakalászon, a lakóhelyemen is bemutathattam műveimet.
Kétféle agyagból dolozom, egy durvább és egy finomabb, képlékenyebb fehér agyagból. Sokféle színt használok. A színeket a nyers, kiszárított szoborra - máztól függően többféle eljárással - viszem fel, mely magas hőfokon egyszeri égetéssel éri el a végleges formáját. Érzelmeket, hangulatokat, helyzeteket a kerámiával is sokféleképpen lehet kifejezni. Széles a lehetőségek tárháza: az elvont tér és színelemek alkalmazásától a naturalista ábrázolásig. Precízen megmunkált, finoman kidolgozott, valósághű szobrokkal szeretném az élet sokszínűségét agyagba önteni. Elsősorban a női szépséget, eleganciát, anya-gyermek kapcsolatát a mozdulatok harmóniáját igyekszem megjeleníteni.

A Debreceni Havrics Galéria évek óta forgalmazza a művész alkotásait.Abrandozo
Anna
Anya gyermekevel
Erdolany
Fekvo gyermek
Furulyazo lany
Gondolkodo
Holgy kalappal
Kalapos holgy
Kalapos kislany
Kicsi vadasz
Kisdiak
Kistestverek
Maganyosan
Noi portra3
Noi portre1
Noi portre2
Osszetartozas
Piheno lany
Tavaszvaro
Tunder
Ulo kislany
Ulo lany
Viragcsokorral
Zenelo lany
Zodruhas lany
Zsuzsanna