B. Tóth Eit

 

 

B.Tóth Edit Szegeden szerzett festészeti diplomát, mestere Winkler László volt. A művész az alföldi táj festője, alkotásai a plein air legnemesebb tradícióit őrzik. Olajképei a lassan tovatűnő múltat – a gémeskutat, a kerékvájta dűlőutat, a vakító fehérre meszelt tanyát, az érintetlen folyópartot – örökítik meg. Különleges pasztell színvilágát, könnyed ecsetkezelését egyaránt elismerően fogadja a szakma és a közönség.
Legújabban artisztikus aktpasztelleket is kiállít.
B.Tóth Edit festményei megtalálhatók Hollandiában, Németországban, Svájcban, Kanadában és az Amerikai Egyesült államokban is. Résztvevője a Veránkai Nemzetközi Alkotótelepnek, és számos más képzőművészeti alkotótábornak szerte az országban.

A művész fontosabb egyéni tárlatai az elmúlt másfél évből:
1998: Kecskemét, Szolnok. Nagysikerű önálló kiállítás – több mint 40 festménnyel – Franciaországban (Saint-Germain).
1999-ben egyéni tárlata volt Bécsben, Nagykőrösön, Kecskeméten és Kalocsán.

B. Tóth Editnek van véleménye a világról, izgatják az ember és a természet problémái, izgatják a szakmai feladatok, izgatja az, hogy egy választott téma megfestése kapcsán el tudjon emelkedni a manuális készséggel visszaadható leírástól az Arany János-i gondolatig, nevezetesen: hogy nem a való, hanem annak az égi mása az, ami igazán szép".

 

 

A Debreceni Havrics Galéria forgalmazza a művész alkotásait.


B. Tóth Edit Kávéházi hangulat 30x40
B. Tóth Edit Séta a városban 30x40
B. Tóth Judit Esernyős hölgyek 40x50
B. Tóth Judit Pihenő a teraszon 40x40